Witamina A – jaką ma rolę w organizmie i gdzie ją znaleźć?

Witamina A, zwana również beta-karotenem, retinolem czy prowitaminą A to grupa kilku związków organicznych z grupy retinoidów. Może być pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Jest rozpuszczalna w tłuszczach i łatwo przyswaja się do organizmu. Pełni niezwykle istotą rolę w ciele człowieka, dlatego jest konieczna w codziennej diecie.

Funkcje witaminy A
Retinol odpowiada za wiele ważnych procesów w organizmie:

  • bierze udział w syntezie białek
  • przyczynia się do poprawy widzenia
  • przyśpiesza regenerację komórek
  • wpływa na wzrost organizmu
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wykazuje właściwości antynowotworowe
  • zapobiega zakażeniom

Naprzeciw nowotworom

Istotną własnością witaminy A jest działanie przeciwnowotworowe. Jako, że sprzyja prawidłowemu rozrostowi komórek i regeneracji komórkowej, przyczynia się zatem do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka. Szczególne znaczenie ma w profilaktyce nowotworów: piersi, jelita grubego, płuc czy prostaty.

Witamina A na urodę

Nie bez powodu retinol nazywany jest witaminą piękna. Prócz zalet zdrowotnych, ma też zbawienny wpływ na urodę. Bardzo często występuje w składzie wielu kosmetyków przeznaczonych do codziennej pielęgnacji. Główną zaletą stosowania witaminy A jest jędrna, gładka i miękka skóra oraz mocne i lśniące włosy. Beta karoten widocznie poprawia koloryt cery, wyrównuje przebarwienia oraz zmniejsza widoczność zmian trądzikowych.

Zapotrzebowanie dzienne

Zapotrzebowanie na retinol jest zależne od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego organizmu. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dzienna dawka witaminy A dla poszczególnych grup wiekowych nie powinna przekraczać:

  • 1-3 lat –  400 µg (mikrogram)
  • 4-6 lat – 450 µg
  • 7-9 lat – 500 µg
  • 10-12 lat – 600 µg;
  • 13-18 lat – 600 µg – 900 µg
  • Kobiety – 700 µg
  • Ciężarne – 770 µg
  • Mężczyźni – 900 µg
  • Matki karmiące piersią -1300 µg

Żywność bogata w retinol

Najwięcej prozdrowotnej witaminy mają produkty, takie jak:

  • wątróbka drobiowa
  • jaja
  • margaryna
  • masło
  • ryby
  • owoce morza
  • tłuste sery
  • jogurt
  • pieczywo
  • śmietana
  • Marchew
  • Bataty
  • Czerwona papryka
  • Śliwki
  • Wiśnie
  • Suszone morele
  • Sałata
  • Szpinak
  • Dynia

Preparaty z witaminą A – warto się suplementować?

Jeśli czujesz, że nie przyjmujesz wystarczającej ilości witaminy A w diecie, warto zaopatrzyć się w lek. Na rynku dostępne są różnego rodzaju preparaty przeznaczone do dziennego suplementowania – najłatwiej wchłaniana jest witamina A w kapsułkach żelowych. Dzięki delikatnej osłonce będzie też idealnym rozwiązaniem dla osób mających problemy z jelitami. Wygodne jest również przyjmowanie tranu, jednak nie każdemu może odpowiadać jego smak oraz charakterystyczny zapach.

Nadmiar witaminy A – przyczyny i skutki

Nadmiar tej witaminy występuje wtedy, gdy oprócz w posiłkach, które spożywamy (bogatych w beta-karoten), przyjmujemy ją również w postaci suplementu. Głównymi skutkami awitaminozy, czyli zbyt dużej dawki retinolu w organizmie, które można zauważyć, są:

  • uczucie ciężkości,
  • osłabienie mięśni
  • wypadanie włosów
  • łamliwość paznokci
  • senność
  • bóle głowy i zmęczenie
  • brak apetytu
  • nudności
  • wymioty
  • drażliwość
  • krwawienia dziąseł
  • suchość skóry

Niedobór witaminy A – przyczyny i skutki

Zbyt mała ilość witaminy A pojawia się wskutek zaniedbania swojej codziennej diety i nie dostarczania podstawowych składników i wartości odżywczych swojemu organizmowi. Również nałogi, takie jak palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu sprzyjają temu niedoborowi. Objawy to m.in.:

  • suchość oczu
  • nudności, wymioty
  • żółtopomarańczowy koloryt skóry
  • suchość skóry
  • osłabienie mięśni i kości
  • rozdrażnienie i brak koncentracji
  • wypadanie włosów
  • krwotoki
  • zaburzenia miesiączkowania
  • zmniejszona odporność

Zobacz inne artykuły na blogu