Warzywa i owoce to podstawowe produkty znajdujące się w codziennym jadłospisie, które kojarzone są za sprawą wysokiej zawartości witamin i minerałów. Równie ważnym, a mniej docenianym składnikiem diety są także przyprawy, które prócz walorów smakowych posiadają szerokie spektrum korzyści na organizm człowieka. Jedną z najzdrowszych, a zarazem popartą licznymi naukowymi badaniami przyprawą jest właśnie kurkuma.
Kurkuma – pochodzenie
Kurkuma, zwana także szafranem indyjskim, szafranicą czy żółcieniem to w rzeczywistości kłącze ostryżu. Należy do rodziny imbirowatych – nie bez powodu jest więc nazywana także żółtym imbirem. Ten niewielki korzeń ma brązowo-żółty odcień z zewnątrz, natomiast wnętrze przybiera intensywnie żółtą, wręcz pomarańczową barwę. Przyprawa ta jest używana do licznych potraw, a nawet stosowana w codziennej pielęgnacji skóry czy włosów. Posiada charakterystyczny, ostro-cierpki smak. Stosowana głównie w kuchni indyjskiej oraz marokańskiej, jednak coraz częściej spotykana jest również w innych popularnych kuchniach świata.
Z czym to się je?
Kurkuma idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw wytrawnych i dań obiadowych. Jest idealną przyprawą do zup, ze względu na właściwości rozgrzewające organizm. Świetnie pasuje do zupy dyniowej bądź kremu z pieczonej papryki. Idealna do mięs lub jako barwnik do makaronu czy ryżu. Coraz częściej stosowana jest również przy słodkich napojach oraz koktajlach.
Szczególnie popularne jest złote mleko, niezastąpione przy przeziębieniu, stanach zapalnych, gorszym samopoczuciu czy problemach z bezsennością.