Dlaczego warto jeść kurkumę?

Warzywa i owoce to podstawowe produkty znajdujące się w codziennym jadłospisie, które kojarzone są za sprawą wysokiej zawartości witamin i minerałów. Równie ważnym, a mniej docenianym składnikiem diety są także przyprawy, które prócz walorów smakowych posiadają szerokie spektrum korzyści na organizm człowieka. Jedną z najzdrowszych, a zarazem popartą licznymi naukowymi badaniami przyprawą jest właśnie kurkuma.

Kurkuma – pochodzenie

Kurkuma, zwana także szafranem indyjskim, szafranicą czy żółcieniem to w rzeczywistości kłącze ostryżu. Należy do rodziny imbirowatych – nie bez powodu jest więc nazywana także żółtym imbirem. Ten niewielki korzeń ma brązowo-żółty odcień z zewnątrz, natomiast wnętrze przybiera intensywnie żółtą, wręcz pomarańczową barwę. Przyprawa ta jest używana do licznych potraw, a nawet stosowana w codziennej pielęgnacji skóry czy włosów. Posiada charakterystyczny, ostro-cierpki smak. Stosowana głównie w kuchni indyjskiej oraz marokańskiej, jednak coraz częściej spotykana jest również w innych popularnych kuchniach świata.

Z czym to się je?

Kurkuma idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw wytrawnych i dań obiadowych. Jest idealną przyprawą do zup, ze względu na właściwości rozgrzewające organizm. Świetnie pasuje do zupy dyniowej bądź kremu z pieczonej papryki. Idealna do mięs lub jako barwnik do makaronu czy ryżu. Coraz częściej stosowana jest również przy słodkich napojach oraz koktajlach.

Szczególnie popularne jest złote mleko, niezastąpione przy przeziębieniu, stanach zapalnych, gorszym samopoczuciu czy problemach z bezsennością.

Złote mleko

Przepis:

  • szklanka mleka
  • płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżka miodu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • płaska łyżeczka masła klarowanego
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, cynamon

Sposób przygotowania

Mleko zagrzać w garnuszku na małym ogniu, do zagotowania. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz miodu), odczekać aż napar przestygnie i dopiero wtedy dodać miód. Pić na ciepło.

Ważne! Bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie do kurkumy odrobiny pieprzu. Zawarta w nim piperyna potrafi zwiększyć wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%, potęgując jej prozdrowotne działanie.

Zalety kurkumy

Ta przyprawa posiada wiele korzyści dla naszego organizmu. Do najpopularniejszych należą;

  • działanie przeciwbólowe
  • zmniejszenie stanów zapalnych
  • obniżenie stanu glukozy we krwi
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejszenie stanów lękowych
  • działanie odchudzające poprzez przyśpieszanie przemiany materii
  • opóźnienie procesów starzenia się tkanek
  • obniżenie trójglicerydów
  • szybsze gojenie się ran
  • chroni serce
  • obniżenie enzymów wątrobowych
  • poprawa wyglądu skóry
  • usprawnia pracę mózgu
  • wzmocnienie kości
  • przeciwdziała zaparciom
  • właściwości przeciwnowotworowe

Kto nie powinien spożywać kurkumy?

Pomimo wielu zalet, kurkuma może być szkodliwa dla niektórych. Może m.in. kolidować z lekami, powodować wysypkę bądź pogorszyć stan danej choroby. Nie powinny jej zatem spożywać osoby, które:
– posiadają chorobę dróg żółciowych lub refluks
– cierpią na zaburzenia krzepliwości krwi lub zaburzenia poziomu cukru we krwi
– kobiety w ciąży i karmiące piersią
– alergicy
– pacjenci w trakcie chemioterapii

Kurkuma w proszku, kłącze, a może suplement?

Każdy wybór będzie dobry, o ile będzie pochodzić z dobrego źródła. Jeśli zdecydujesz się na suplement, pamiętaj aby sprawdzić, czy zawiera odpowiednią dawkę kurkuminy oraz czy zawiera również piperynę. Decydując się na przyprawę w kłączu bądź w proszku, najlepiej w tym celu pójść na bazar, sklepów bio lub takich, które pozyskują ją bezpośrednio z Indii, mając dzięki temu gwarancję najwyższej jakości.

Zobacz inne artykuły na blogu