smakowicie i zdrowo

dieta zbalansowana

Dla kogo
Jeśli nie jesteś chory/-a, nie zmagasz się z dolegliwościami, twoje wyniki badań są w normie to czy musisz sięgnąć po „dietę”? Oczywiście, że tak, najważniejsza w życiu jest profilaktyka, czyli przeciwdziałanie wszelkim chorobom, które z powodu złych nawyków żywieniowych mogą się pojawić. Odpowiednim żywieniem dla zdrowej osoby jest dieta zbalansowana – podstawowa. Jest to idealna dieta dla osób, które pragną wprowadzić pozytywne zmiany w dotychczasowym żywieniu, zminimalizować podjadanie i ustabilizować tryb jedzenia. Kierujemy tę dietę również dla osób nie mających czasu na przygotowywanie kilku zbilansowanych posiłków dziennie.

Co wyróżnia dietę zbalansowaną?
Dieta zbalansowana jest przeznaczona  dla wszystkich. W diecie zbalansowanej dozwolone są wszystkie produkty, potrawy oraz wszystkie techniki przygotowywania posiłków.

Korzyści stosowania diety podstawowej?

Decydując się na dietę pudełkową – zbalansowaną, wprowadzisz w diecie prawidłowe nawyki żywieniowe.

Dieta zbalansowana:

  • ustabilizuje pracę organizmu,
  • profilaktycznie przeciwdziała pojawieniu się lub rozwinięciu objawów chorób cywilizacyjnych,
  • idealnie wpasuje się w gusta osób, które chcą urozmaicić swoje posiłki, a nie mają czasu na gotowanie,
  • dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co zminimalizuje odczuwane zmęczenie i doda więcej energii do działania.

Zasady diety
Dieta zbalansowana składa się z pięciu prawidłowo zbilansowanych posiłków dziennie. Jest urozmaicona, w miarę możliwości, w każdym posiłku znajdują się produkty takie jak: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i przetwory mleczne, mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, tłuszcze.

Rozkład makroskładników w diecie:

Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.

Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.