Dla kogo jest dieta wegetariańska z rybami?
Dieta wegetariańska z rybami stworzona jest dla osób, które z przyczyn etycznych, zdrowotnych czy też smakowych wykluczają z diety mięso czerwone, białe i wszelkie jego przetwory. W skład posiłków wkomponowane są ryby. Dieta wegetariańska z rybami to świetny wybór dla osób z chorobami serca, czy z hiperlipidemią.
Co wyróżnia dietę wegetariańską z rybami?
Dieta wegetariańska z rybami, inaczej nazywana peskowegetarianizmem, bazuje na zasadach diety wegetariańskiej. Dozwolone jest w niej jednak spożycie ryb. Dieta ta jest bogata w kwasy omega-3. Spożywanie ryb zapobiega niedoborom białka, wynikającym z wykluczenia w diecie mięsa.
Korzyści ze stosowania diety wegetariańskiej z rybami
Zasady diety
Dieta składa się z 5 prawidłowo skomponowanych posiłków. Jest bogata w ryby (łosoś, makrela, halibut, dorsz, śledzie, szproty), nabiał, jaja oraz warzywa i wszelkie produkty roślinne, w tym produkty zbożowe. Dostarcza odpowiednią ilość pełnowartościowego białka. Posiłki obfitują w jod, selen, w kasy omega -3, witaminę D, witaminę E, witaminę B12.
Rozkład makroskładników w diecie:
Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.
Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.