Dla kogo przeznaczona jest dieta odchudzająca?
Dieta redukcyjna przeznaczona jest dla osób z nadwagą lub otyłością, które pragną pozbyć się nadmiernej masy ciała.
Co wyróżnia dietę odchudzającą?
Dietę odchudzająca wyróżnia redukcja kaloryczna. Czyli od wyznaczonego zapotrzebowania wprowadza się deficyt dzienny o około 500 kalorii. Celem diety jest stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej. W diecie odchudzającej bardzo ważne jest ustalenie zapotrzebowania kalorycznego uwzględniając aktywność fizyczną.
Korzyści ze stosowania diety
Podstawową, widoczną korzyścią jest zredukowanie nadmiernej masy ciała. Dzięki redukcji masy ciała, obniżamy również tkankę tłuszczową, która gołym okiem nie jest widoczna. Obniżenie jej parametrów spowoduje odtłuszczenie narządów wewnętrznych. To natomiast pozwala zminimalizować ryzyko chorób dietozależnych (nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia, insulinooporność, cukrzyca typu 2, miażdżyca, niedokrwienna choroba serca, zawał i wiele innych). Bardzo istotne jest odpowiednie zbilansowanie diety odchudzającej, aby pokryć zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki.
Zasady diety
Dieta składa się z 5 prawidłowo skomponowanych posiłków. Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1400 kcal, 1500 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.
Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.