smakowicie i zdrowo

dietaLow FODMAP

Komu polecana jest dieta Low Fodmap?

Dieta Low FODMAP zalecana jest dla osób borykających się z zaburzeniami pracy jelit z powodu zespołu jelita wrażliwego, zaburzeń mikroflory jelitowej, wzdęć, biegunek, zaparć, alergii oraz nadwrażliwości pokarmowej. Przynosi korzystne efekty u osób ze stwierdzonym IBS czy SIBO. Obecnie jest to najlepszy wybór żywieniowy spośród innych diet dla osób z powyższymi dolegliwościami.

Co wyróżnia dietę Low FODMAP?

Na początek czym są FODMAP? FODMAP jest to rodzaj węglowodanów, które są źle tolerowane przez osoby zmagające się z ww. dolegliwościami. FODMAP jest to skrót liter, które opisują krótkołańcuchowe węglowodany ( cukry), które są słabo trawione i podlegają fermentacji przez bakterie jelitowe: Fermentacja – Oligosacharydy – Disacharydy – Monosacharydy and Poliole Dieta ta polega na wykluczeniu produktów, będących źródłem cukrów (sacharydów), które szybko ulegają fermentacji, nie są odpowiednio wchłaniane w jelicie cienkim, dlatego są przetransportowane do jelita grubego, przez co są niestrawione. W konsekwencji produkty te zostają spożytkowane przez drobnoustroje, które fermentują je, produkując wodór, dwutlenek węgla oraz metan. Proces ten prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, dlatego tak ważne jest wykluczenie produktów o wysokiej zawartości FODMAP.

Korzyści ze stosowania diety Low FODMAP

Osoby decydujące się na dietę Low FODMAP oczekują efektów w samopoczuciu. Warto zaznaczyć, że jest to dieta restrykcyjna, ale prawidłowo zbilansowana pod względem produktów – eliminuje nieprzyjemne objawy. Praktycznie już na początku stosowania diety, można zauważyć mniejsze odczuwanie wzdęć, gazów. Prowadzone badania pokazują, że około 85 % osób zauważa u siebie poprawę stanu zdrowia, przestrzegając diety Low FODMAP. Bardzo ważne jest w początkowej fazie diety ścisłe trzymanie się eliminowanych produktów.

Zasady diety

Dieta opiera się na produktach o niskiej zawartości FODMAP, całkowicie wykluczono z niej produkty o wysokiej zawartości ww. węglowodanów. W diecie FODMAP to dawka decyduje o szkodliwości produktu, natomiast na początku diety zaleca się całkowite wykluczenie produktów przeciwskazanych.  Dietę w pierwszej fazie zaleca się stosować do 8 tygodni eliminując produkty zawierające duże ilości FODMAP.

Eliminujemy (wysoka zawartość FODMAP)

Nabiał i białko:

  • Jogurty,
  • Lody,
  • Maślanka,
  • Miękkie niedojrzewające sery,
  • Mleko krowie, kozie i owcze,
  • Mleko skondensowane,
  • Mleko sojowe.

Warzywa:

  • Biała część szczypiorku,
  • Brukselka,
  • Buraki,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Grosze zielony,
  • Grzyby,
  • Kalafior,
  • Kapusta włoska,
  • Karczochy,
  • Por,
  • Słodka kukurydza,
  • Szparagi,
  • Szalotka.

Owoce:

  • Arbuz,
  • Awokado,
  • Brzoskwinie,
  • Granaty,
  • Gruszki,
  • Jabłka,
  • Jeżyny,
  • Mango,
  • Morele,
  • Nektarynki,
  • Suszone owoce,
  • Śliwki,
  • Wiśnie.

Zboża:

  • Chleb pszenny, żytni, orkiszowy,
  • Jęczmień,
  • Kuskus,
  • Mąka kokosowa,
  • Orkisz,
  • Pszenica i jej pochodne,
  • Żyto.

Nasiona roślin strączkowych:

  • Fasola,
  • Bób.

Orzechy:

  • Orzechy nerkowca

Dodatki:

  • Melasa,
  • Miód,
  • Nektar z agawy,
  • Syrop z agawy,
  • Wszystkie składniki kończące się na -ol.

Część produktów można używać ale w ograniczonych ilościach na każdy dzień.

Dieta składa się z 4 prawidłowo skomponowanych posiłków. Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.

Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.