smakowicie i zdrowo

dieta bez glutenu i laktozy

Dla kogo jest zalecana dieta bez glutenu i laktozy?
Dieta bez glutenu i laktozy jest zalecana dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne (takie jak celiaklia, choroba Duhringa, ataksja glutenozależna) oraz na zaburzenia w postaci alergii na pszenicę i niealergiczne choroby jak nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Dieta bez laktozy jest zalecana głównie dla osób nietolerujących laktozy, bez względu na jej przyczynę. Dieta bez glutenu i laktozy może pomóc przy takich chorobach jak: Hashimoto, RZS, stwardnienie rozsiane, autyzm czy schizofrenia.

Co wyróżnia dietę bez glutenu i laktozy?
Dietę bez laktozy i glutenu wyróżnia wyeliminowanie produktów zawierających gluten i laktozę.

Korzyści z diety bez glutenu i laktozy.
Wyeliminowanie charakterystycznych objawów występujących przy wspomnianych chorobach i zaburzeniach m.in., biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, bóle brzucha, nagła utrata masy ciała. Jeśli zauważyłeś u siebie podobne objawy nie zwlekaj – zainicjuj odpowiednią diagnostykę i skontaktuj się z naszym dietetykiem w celu ustalenia diety, dzięki której zminimalizujesz symptomy. Poprawi to jakość Twojego życia.

Zasady diety:

  • Wyeliminowanie z diety: pszenicy, żyta, jęczmieniu, owsa – wszelkich produktów ich pochodzenia (makarony; mąki;  pieczywa; płatki pszenne, żytnie owsiane), itd.,
  • Całkowite wykluczenie potraw panierowanych w bułce tartej (mięso, warzywa),
  • Wyeliminowanie przetworzonych owoców zawierających gluten,
  • Całkowite wykluczenie mleka krowiego,
  • Wykluczenie mlecznych napojów zawierających słód jęczmienny, zboża, oraz laktozę
  • Wyeliminowanie z diety deserów zawierających laktozę i gluten – proszek do pieczenia, słód jęczmienny,
  • Wykluczenie zup z dodatkami glutenowymi (makarony, lane ciasto, zaprawianie mąką) oraz z laktozą (śmietana),
  • Uzupełnianie wapnia w diecie (nasiona sezamu, nasiona chia, jarmuż, natka pietruszki, suszone figi, jagody goji, fasola biała, tofu, ryby)

Rozkład makroskładników w diecie:

Dieta składa się z 5 prawidłowo skomponowanych posiłków. Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.

Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.

zamów