Dla kogo jest zalecana dieta o obniżonej zawartości glutenu i bez laktozy?
Dieta o obniżonej zawartości glutenu jest zalecana dla osób nietolerujących pszenicę i
gluten. Dieta bez laktozy jest zalecana głównie dla osób nietolerujących laktozę, przyczyn
nietolerancji jest wiele, przede wszystkim choroby jelit, zapalenie żołądka, zażywane leki
oraz wiek (osoby starsze). Istnieją również choroby/schorzenia, w których dieta ta może
okazać się pomocna, natomiast warto najpierw przed zastosowaniem tej diety skontaktować
się z lekarzem lub dietetykiem.
Co wyróżnia dietę o obniżonej zawartości glutenu i bez laktozy
Dietę o obniżonej zawartości glutenu i bez laktozy wyróżnia wyeliminowanie produktów zawierających gluten i laktozę.
Korzyści z diety o obniżonej zawartości glutenu i bez laktozy:.
Wyeliminowanie charakterystycznych objawów występujących przy wyżej
wymienionych nietolerancjach m.in., biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, bóle brzucha,
nagła utrata masy ciała, poważną konsekwencją może być niedożywienie spowodowane
złym wchłanianiem. Jeśli zauważyłeś/-łaś u siebie podobne objawy nie zwlekaj podejmij
odpowiednią diagnostykę i skontaktuj się z Naszym dietetykiem w celu ustalenia diety, dzięki
której zminimalizujesz symptomy przez co poprawi się Twoja jakość życia. Nie podejmuj sam
decyzji, jesteśmy od tego żeby Ci pomóc.
Zasady diety:
!! Ze względów na używanie różnych zbóż w Naszej produkcji, w tym owsa, Naszej diety
o obniżonej zawartości glutenu nie oferujemy osobom chorym na celiaklię. Dieta przeznaczona jest dla osób z nietolerancjami.
Rozkład makroskładników w diecie:
Dieta składa się z 5 prawidłowo skomponowanych posiłków. Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.
Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.
* produkt może zawierać śladowe ilości glutenu