Dieta sirtuinowa to sposób żywienia opracowany przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Polega na spożywaniu produktów aktywujących sirtuiny, czyli białka-enzymy biorące udział w wielu ważnych procesach biologicznych w organizmie. Białka te
pozytywnie wpływają na zdrowie, urodę, redukcję masy ciała, a nawet długowieczność. Dostarczają organizmowi prozdrowotne polifenole, błonnik, witaminy i minerały.
Przykładowe produkty bogate w polifenole:
- zielone warzywa (np. rukola, jarmuż, szpinak, natka pietruszki),
- owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny),
- daktyle,
- oliwa,
- cykoria,
- orzechy włoskie,
- papryczka chilli,
- kurkuma,
- soja,
- gorzka czekolada,
- kakao,
- kawa,
- zielona herbata, macha,
- czerwone wino.
Etapy diety Sirt
Dieta sirtfood składa się z 2 faz, które dzielą się na dwa etapy;
Etap 1
Trwa przez 3 dni, gdzie kaloryczność całodziennego jadłospisu wynosi do 1000 kcal. W tym czasie osoba będąca na tym rodzaju diety spożywa trzy koktajle sirtuinowe (lub zupy) i jeden posiłek stały. Przez następne dni kaloryczność dzienna zostaje zwiększona do 1500 kalorii, a w skład menu wchodzą 2 koktajle oraz 2 posiłki stałe na bazie produktów sirtuinowych.
Etap 2
Trwa 2 tygodnie i nie ma skonkretyzowanych restrykcji żywieniowych. Pierwszego dnia należy spożyć 1 koktajl oraz 3 posiłki stałe, następnego można zjeść więcej stałych posiłków oraz 1 koktajl. Drugi etap ma na celu wprowadzenie ogólnych zasad zdrowego odżywiania.
Przykładowe menu*
Posiłek 1 – Granola z amarantusem, orzechami włoskimi i suszoną śliwką, podana z gruszkowym jogurtem – 300 kcal
Posiłek 2 – Sirtuinowe Brownie z polewą czekoladową – 225 kcal
Posiłek 3 – Gulasz z rostbefem wołowym z czerwonym winem – 450 kcal
Posiłek 4 – Sałatka z wędzonym łososiem, czerwoną cebulą i kaparami – 300 kcal
Koktajl/Sok – Koktajl z młodym jęczmieniem, bananem, awokado i pomarańczą – 225 kcal