smakowicie i zdrowo

dieta niski indeks glikemiczny

Dla kogo jest stworzona ta dieta?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym przeznaczona jest dla osób ze stwierdzoną insulinoopornością lub cukrzycą typu 2 ale też dla osób zmagających się z cukrzycą typu 1, która wymaga leczenia farmakologicznego. Dieta z niskim IG polecana jest również dla osób, które zauważyły u siebie niepokojące objawy związane z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi.

Co wyróżnia dietę z niskim indeksem glikemicznym?
Na początek co to jest IG? Indeks glikemiczny jest to parametr, który pokazuje jak wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzonym produkcie. Spożywanie produktów z wysokim IG powoduje wysokie stężenie glukozy we krwi, a przez to duży skok insuliny. Spożywanie produktów o niskim IG, które powoli wchłaniają się do krwi, nie powoduje niebezpiecznych skoków poziomu glukozy.

  • Produkty o niskim IG – poniżej 55
  • Produkty o średnim IG – 55-70
  • Produkty o wysokim IG – powyżej 70

Dieta z niskim indeksem glikemicznym skomponowana jest z produktów o niskim lub średnim IG. Całkowicie wykluczone zostały produkty o wysokim IG. Do jej przygotowania stosujemy odpowiednie techniki gotowania m.in.: chłodzenie i odgrzewanie, suszenie i pieczenie, gotowanie na parze i al dente.

Korzyści po zastosowaniu diety z niskim indeksem glikemicznym:

  • Unormowanie poziomu glukozy we krwi bez potrzeby włączania leczenia farmakologicznego. Dzięki temu wyciszamy stan insulinooporności i działamy profilaktycznie przeciw cukrzycy.
  • Redukcja nadwagi lub otyłości
  • Poprawa jakości snu i ogólnego samopoczucia
  • Wykluczenie nagłych napadów głodu

Zasady diety:

  • Wyeliminowanie słodyczy, produktów typu fast food, produktów przetworzonych i konserwowych,
  • Spożywanie produktów z niskim lub średnim indeksem glikemicznym,
  • Regularne spożywanie posiłków, mniej obfitych, w równych ostępach czasowych,
  • Całkowite odstawienie słodkich napojów,
  • Odpowiednie komponowanie posiłków ( owoce z orzechami z pestkami),

Posiłki w diecie o niskim IG oparte są na:

  • Chudym mięsie, jajach, serach,
  • Odpowiednich Warzywach – przede wszystkim surowych lub przygotowanych al dente
  • Zalecanych Owocach
  • Orzechach, nasionach, pestkach,
  • Produktach zbożowych.

Rozkład makroskładników w diecie:

Dieta składa się z 5 prawidłowo skomponowanych posiłków. Zaproponowaliśmy kilka wariantów kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal, 3500 kcal, 4000 kcal.

Chcesz żeby Twoja dieta była prawidłowo zbilansowana? Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z Naszym dietetykiem – pomoże Ci ustalić zapotrzebowanie kaloryczne uwzględniając wszystkie czynniki.

przed
po

„Smaczne, świeże jedzenie z dużą różnorodnością. Gorąco polecam wszystkim. Dieta o niskim IG była kluczem do poprawy mojego zdrowia i zachęcam każdego, kto ma insulinooporność lub cukrzycę, aby spróbował. Dieta bez poczucia się jak na diecie. 10/10.”
Claire Macniven

Clarie przeszła niesamowitą metamorfozę. Stosowała dietę z niskim indeksem glikemicznym 1500 kcal przez 6 miesięcy i schudła prawie 20 kg. Niestety od 15 roku życia borykała się z wieloma schorzeniami tj. policystyczny zespół jajników, czy cukrzyca typu II. Dzięki ogromnemu samozaparciu i dobrze zbilansowanej diecie, doszło do bardzo dużej poprawy stanu zdrowia o czym świadczą wyniki badań krwi (spadek hemoglobiny glikowanej z poziomu 19,5% na 6,2%, spadek cukru na czczo z 360mg/dl na 140mg/dl).