POST WARZYWNO-OWOCOWY DR DĄBROWSKIEJ

„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem”.

Hipokrates

Post warzywno-owocowy dr Ewy Dąbrowskiej to najpopularniejsza dieta oczyszczająca i przywracająca równowagę organizmu. Stanowi nieinwazyjną i skuteczną metodę w działaniach profilaktyczno-leczniczych w wielu jednostkach chorobowych. Post dr Dąbrowskiej nie powinien być traktowany jako dieta odchudzająca. Utrata kilogramów jest naturalnym następstwem zmniejszenia kaloryczności oraz eliminacji mięsa, ryb, nabiału, cukrów, słodyczy, produktów o wysokim stopniu przetworzenia oraz spalaniem tkanki tłuszczowej. Dieta warzywno-owocowa oparta jest na naturalnych produktach roślinnych zawierających m.in. enzymy, polifenole, mikroelementy, witaminy, substancje o właściwościach leczniczych, ułatwiających procesy detoksykacji, niwelujących wolne rodniki, alkalizujących.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej obejmuje 4 etapy

  1. Przygotowanie → eliminacja m.in. : kawy, mięsa, nietolerancji pokarmowych, słodyczy, alkoholu. Zaleca się przejść w tym czasie na dietę wegetariańską.
  2. Post warzywno-owocowy → oczyszczanie organizmu, przywrócenie równowagi i harmonii.
  3. Wyjście z postu → przejście od postu do diety pełnowartościowej.
  4. Żywienie pełnowartościowe.
Dieta obejmuje okres od kilkunastu dni do kilku tygodni. Do przygotowania postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej wykorzystuje się warzywa niskoskrobiowe: Ważnym elementem postu warzywno-owocowego są zielone soki (natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta), które są bogatym źródłem chlorofilu, mają aktywne enzymy, które: Warzywa i owoce powinno się spożywać głównie na surowo, w postaci surówek, koktajli oraz zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych. Należy pamiętać o nawodnieniu organizmu. Dozwolone są: woda, soki warzywne i owocowe, herbaty owocowe i ziołowe, kompoty bez cukru, wywary z warzyw.

Jak przygotować się do postu

Wskazania do przeprowadzenia postu

Przeciwwskazania

W trakcie postu organizm uruchamia odżywianie wewnętrzne (autofagia). W procesie tym zwyrodniałe elementy komórek zamieniane są na glukozę. Dzięki aktywacji wewnątrzkomórkowych sirtiun (białka odpowiedzialne za długowieczność) może nastąpić zwiększenie energii ATP (uniwersalnego nośnika energii w organizmie), zwiększenie ilości mitochondriów, regeneracja tkanek, cofanie się blizn, zmarszczek, zwyrodnień, zmniejszenie się guzów, przywrócenie do normy wyników badań biochemicznych. Sirtuiny mają również zdolność naprawy materiału genetycznego DNA. Bogactwo polifenoli występujących w warzywach i owocach prowadzi do aktywacji sirtiun.

Post warzywno-owocowy niewątpliwie może podnieść jakość naszego życia, jednak należy pamiętać, że jest głodówką leczniczą.

Dlatego

Zanim podejmiesz decyzję o przeprowadzeniu postu warzywno-owocowego konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Post nie powinien być przeprowadzany bez konsultacji. Pacjent podejmuje decyzje o przeprowadzeniu postu na własną odpowiedzialność.

Głodny nowości?
Zapisz się do naszego newslettera o nowych dietach i promocjach.