Szczegóły diety

Dieta niski indeks glikemiczny

Dieta przeznaczona jest dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność lub hiperinsulinemię. Posiłki w diecie o niskim indeksie glikemicznym będą pomagały w uregulowaniu glukozy we krwi, co wpłynie korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie osoby, która ją stosuje. Przede wszystkim możemy spodziewać dużej ilości warzyw – zwykle w formie świeżej lub ugotowanej al dente, a także pełnoziarniste kasze, makarony, płatki owsiane, otręby i ciemne pieczywo. Owoce pojawią się z pewnością w formie zdrowych deserów w formie surowej lub jako dodatek do koktajli. Nie zabraknie także zdrowych źródeł kwasów tłuszczowych, takich jak oleje roślinne, orzechy włoskie, laskowe, migdały, siemię lniane, pestki dyni, czy tłuste ryby morskie. Posiłki będą składały się również z chudych źródeł białka, takich jak drób, chuda wołowina, nabiał, czy ryby i owoce morza.

WYBIERZ ZESTAW

Przykładowe menu


Śniadanie
Tarta na orkiszowym spodzie z kurczakiem i serem camembert
Drugie śniadanie
Kulki mocy z masłem orzechowym
Obiad
Gulasz wołowy z dzikim ryżem i surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
Kolacja
Pełnoziarniste spaghetti puttanesca

Głodny nowości?
Zapisz się do naszego newslettera o nowych dietach i promocjach.