Szczegóły diety

Dieta niski indeks glikemiczny

Dieta przeznaczona jest dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność lub hiperinsulinemię. Posiłki w diecie o niskim indeksie glikemicznym będą pomagały w uregulowaniu glukozy we krwi, co wpłynie korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie osoby, która ją stosuje. Przede wszystkim możemy spodziewać dużej ilości warzyw – zwykle w formie świeżej lub ugotowanej al dente, a także pełnoziarniste kasze, makarony, płatki owsiane, otręby i ciemne pieczywo. Owoce pojawią się z pewnością w formie zdrowych deserów w formie surowej lub jako dodatek do koktajli. Nie zabraknie także zdrowych źródeł kwasów tłuszczowych, takich jak oleje roślinne, orzechy włoskie, laskowe, migdały, siemię lniane, pestki dyni, czy tłuste ryby morskie. Posiłki będą składały się również z chudych źródeł białka, takich jak drób, chuda wołowina, nabiał, czy ryby i owoce morza.

WYBIERZ ZESTAW

Przykładowe menu


Śniadanie
Domowa granola z jogurtem naturalnym i konfiturą wiśniową bez cukru
Drugie śniadanie
Lekki twarożek z warzywami z chlebkiem żytnim
Obiad
Kurczak w sosie pesto z ryżem brązowym i surówką z marchewki i jabłka z chrzanem
Podwieczorek
Zielone smoothie z nutą odporności i mix orzechów
Kolacja
Ribollita, czyli toskańska zupa fasolowa

Głodny nowości?
Zapisz się do naszego newslettera o nowych dietach i promocjach.